Hitri kontakt

Šaleški koronarni klub

Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje
070 745 835
info@koronarni-klub-velenje.si

Fit koronarna vadba  

Januarja 2019 smo začeli z novo vadbo – fit koronarno vadbo. To je vadba, ki je nastala iz potrebe in želja vadečih in predstavlja kombinacijo vaj, ki sem se jih naučila na usposabljanju za vaditeljico.
Vsako vadbo se ukvarjamo z ravnotežjem, raztegljivostjo, močjo in koordinacijo. Vse to nam pomaga pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Pomembno je, da imamo čim boljše ravnotežje, ne glede na to, koliko smo stari.

Vadimo obuvanje nogavic stoje na eni nogi, stanje na eni nogi, stopanje stopalo pred in za stopalom in podobne vaje. Vsako vadbo se tudi raztegujemo. Delamo vaje, ki so podobne vsakdanjim gibom – obračanje v avtu, ko peljemo vzvratno, stegovanje, da bi dosegli kozarec na visoki polici, upogibanje, da bi pobrali nekaj s tal. Delamo pa tudi na splošni raztegljivosti, saj smo ugotovili, da smo vsi čisto preveč trdi oz. premalo fleksibilni. Urimo se v vajah za moč. S tem se trudimo ohranjati mišično maso, ne glede na starost. V zadnjem kvartalu smo pri teh vajah uporabljali pilates žoge, ki smo jih lani prejeli od kluba ob zaključku leta. Žoge so zelo popestrile našo vadbo, hkrati pa je postala malce težja, saj smo delali nove vaje, ki pa so vedno nekoliko težke.

Moje najljubše vaje so vaje koordinacije. Osebno menim, da so te najbolj pomembne, saj vadimo naše fizične in kognitivne sposobnosti hkrati. Vadeči bi vam rekli, da so te vaje daleč najtežje od vseh, ki jih delamo. In res se pri teh vajah vsi najbolj znojimo. Marsikdo se doma spomni, kaj potelovaditi, in dela na moči, vztrajnosti, raztegljivosti in ravnotežju. Koordinacijskih vaj pa se le redko kdo loti sam. Prav zato se mi zdi zelo pomembno, da si na koncu vsake vadbe vzamemo pet ali deset minut za koordinacijske vaje. Izkaže se, da je sinhrono premikanje rok in nog ali pa samo prstov na rokah veliko večji zalogaj, kot izgleda na prvi pogled.

Fit koronarno vadbo izvajamo že eno leto. Od vadečih dobivam dobre odzive, zame pa je najpomembnejši napredek. Vadeči lahko sedaj držijo ravnotežje dvakrat dlje kot na začetku leta in so veliko bolj raztegljivi. Predvsem pa sem vesela napredka pri koordinacijskih vajah. Sedaj me že ženejo, da iščem in si izmišljujem nove vaje za koordinacijo, ker stare že obvladajo. Se že veselim novega leta in novih vaj!

Ana Marija Vipavc

Ob torkih se je z vaditeljico Ano Marijo rodila FIT VADBA. 

Namenjena je vzdrževanju in povečanju gibljivosti, ravnotežja, koncentracije in moči. Sestavljena je iz zelo različnih telovadnih elementov: od klasičnih do vzhodnjaških, igrivih in kar tako. Vaje se pričnejo z ogrevanjem, nadaljujejo z izvajanjem, kjer vsak vadeči dela vaje v svojem ritmu, in se zaključijo z raztezanjem.
Skupina je dokaj številna. Radi se družimo. Urica vaj nam kar prehitro mine. Mineva nam ob stresanju šal, predvsem s strani moškega dela ekipe in prešernem smehu naše Olge. Njen smeh je nalezljiv in gre po ljudeh.

Zadnje čase delamo veliko vaj z žogami. Z njimi urimo svojo spretnost in koncentracijo. Vaje delamo posamično, v parih ali vsi skupaj. Pri poskusih, biti čim bolj natančni, se izredno zabavamo in preznojimo. Prepričana sem, da s tem okrepimo tudi svoje srce in dobro spimo.

Lucija Maze


Fit koronarna vadba

Fit koronarna vadba

a2

Program G-I-O

Aerobna vadba

Aerobna vadba


Šaleški koronarni klub Velenje
Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje, Slovenija
070 745 835
MOVelenje
Program dela ŠKK Velenje v letu 2020 delno financira Mestna občina Velenje.

maps