Hitri kontakt

Šaleški koronarni klub

Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje
070 745 835
info@koronarni-klub-velenje.si

Aktualno/objave Klubske aktivnosti, izleti, srečanja, predavanja...

Vadba po prebolelem covidu-19

0 Komentarji
2477
29 mar 2021

Toplo vreme nas vse bolj privablja na prosto, v razne aktivnosti. A kako in kdaj začeti vaditi po prebolelem covidu-19? Koliko smemo biti aktivni, na kaj je potrebno biti pozoren? Na vsa ta vprašanja smo v Društvu Sončnica skušali poiskati odgovore, ko smo kot predavateljico povabili Esmino Softić, mag. zdr. nege, ki je skrbela za covid-19 bolnike v Splošni bolnišnici Celje. Predavanje Vadba po prebolelem covidu-19 je potekalo v četrtek, 25. marca preko aplikacije Zoom. 

Predsednica Janja Rednjak je uvodoma pozdravila prisotne. Dejala je, da so nam seveda bolj blizu predavanja v živo, a glede na razmere, bodo v letošnjem letu vsebine organizirane tudi na takšen način, preko Zoom-a, Facebook-a. 

Simptomi, ki lahko pomenijo okužbo s covidom-19, so nam že dobro poznani. Pozorni moramo biti na bolečine v mišicah, spremembe v okusu in vonju, utrujenost, temperaturo nad 38 C, kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka. Kot nam je Esmina povedala, med samo boleznijo in po njej, lahko pride do tromboze, prizadetosti pljuč, vnetja srčne mišice, pareze udov, težav s spominom, depresije, anksioznosti, nihanj razpoloženja, slabše koncentracije. Pričakujemo lahko tudi nespečnost, zadihanost že po krajši hoji, oslabelost mišic, hitro utripanje srca. Zato je pomembno, da se pred pričetkom vadbe posvetujemo z osebnim zdravnikom. Po prebolelem covidu-19 je pomemben počitek. Gibati se in vaditi je potrebno pričeti postopno. Kdaj časovno je odvisno tudi od težav in poteka bolezni. V bolnišnicah pri bolnikih po potrebi izvedejo triminutni test hoje. Pri tem izmerijo oziroma preverijo nasičenost kisika v krvi, t. i. saturacijo, pred in po triminutni hoji. Ta test je pomemben tudi pri koronarnih bolnikih. V kolikor je saturacija prenizka pomeni, da oseba še potrebuje dodaten kisik.
Esmina Softić je izpostavila, da je vaje dvigovanja okončin od podlage v postelji zelo priporočljivo izvajati že med boleznijo, leže, ob spremembi položaja na bok ter v polsedeči položaj, seveda po zmožnostih. Priporočljivo je tudi posedanje, večkrat vstati iz postelje, preproste vaje ob stolu, krajša hoja po sobi. Da so pri okrevanju zelo pomembne dihalne vaje, smo lahko tudi praktično spoznali, saj nas je skoznje tudi popeljala. Dihalne vaje je sestavil ZD Črnomelj, mi pa smo jih povzeli po njih in vam jih prilagamo zraven. Po preboleli bolezni je pomembno poslušati telo in vadbo in gibanje uvajati postopoma, prav tako tudi postopoma stopnjevati intenzivnost. Za začetek so bolj priporočljiva lažja opravila doma v gospodinjstvu, krajši sprehodi, vmesni počitki, lažja in enostavnejša dela na vrtu in okrog hiše. Pri vadbi, torej med vadbo, je potrebno biti pozoren na bolečine v prsnem košu, težko dihanje, glavobol, omotico, pomanjkanje zraka, mravljinčenje, ipd. V takšnih primerih se je tudi sicer potrebno obrniti na zdravnika. Dobro je, če nas pri vadbi na začetku nekdo spremlja, da nismo sami. Za okrevanje je pomembno tudi psihično zdravje, podpora družine, bližnjih, ljudi, ki nas razumejo. Ne smemo pozabiti na zadostno, primerno uživanje tekočin in zdravo prehrano ne le ob okrevanju, ampak nasploh, kot naš zdrav življenjski slog. 

Zelo veseli in počaščeni smo bili, da je predavanje poslušala urednica glasila Sončnica Nataša Bucik Ozebek. Povabilu na predavanje so se odzvale predsednice nekaterih osteoporoznih društev, s katerimi smo skupaj vključeni v Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Da so prijateljske vezi pomembne, tudi v teh časih, ko se ne moremo srečevati v živo na dogodkih, smo potrdili Društvo Sončnica in Šaleški koronarni klub, predsednica Erika Berlak in člani, Velenjčanke in Velenjčani. Na koncu našega enournega predavanja se je predsednica Janja Rednjak zahvalila Esmini Softić za predavanje in koristne informacije ter vsem zaželela veliko zdravja, vse dobro, v upanju, da se čim prej srečamo v živo. 

Lucija Venta
Društvo Sončnica, Velenje

0.0
Zadnja posodobitev: 29 marec 2021 04:34
Sorodne Novice: Javni posvet – vse o cepljenju proti covidu-19 in kaj lahko pričakujemo jeseni in pozimi Javni posvet – vse o cepljenju proti Covidu-19 Vodena vadba v živo preko spleta Vadba preko videa za člane ŠKK Velenje
Covid-19

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Se želite vključiti v Šaleški koronarni klub in postati naš član?

Dodatne informacije lahko dobite tudi v času uradnih ur
v prostorih Mestne četrti Desni breg na Kersnikovi cesti 1 v Velenju
in sicer VSAK PRVI PONEDELJEK V MESECU od 8. do 10.ure

  Izpolni pristopno izjavo


Šaleški koronarni klub Velenje
Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje, Slovenija
031 284 698
MOVelenje
Program dela ŠKK Velenje v letu 2024 delno financira Mestna občina Velenje.

maps