Hitri kontakt

Šaleški koronarni klub

Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje
070 745 835
info@koronarni-klub-velenje.si

Aktualno/objave Klubske aktivnosti, izleti, srečanja, predavanja...

Svetovni dan srca

0 Komentarji
621
30 sep 2021

Ob svetovnem dnevu srca, ki ga beležimo 29. oktobra je Šaleški koronarni klub (ŠKK) organiziral predavanje preko aplikacije Teams z naslovom: Kako delujejo cepiva proti Covidu?

Predaval je prof. dr. Aleš Blinc, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za žilne bolezni, Interna klinika, UKC Ljubljana.

Predavanje je bilo odlično pripravljeno in razumljivo podano. Prof. Blinc je dobro predstavil mRNA in Vektorska cepiva. Prikazano je bilo njihovo delovanje in tudi pojavnosti neželenih stranskih učinkov cepljenja. Procentualno so bili prikazani podatki o tveganju za krvne strdke ob obolevnosti za Covid in tveganju pri cepljenju z nam ponujenimi cepivi.

Vredno si je zapomniti je dejal prof. Blinc, da je 1000x pogostejše tveganje za trombozo pri obolevnosti kot pri cepljenju. In vedeti moramo, da vsaka 100 obolevnost poteka s hudimi zapleti.

Cepiva so varna je poudaril prof. Blinc, kljub temu, da več resnih neželenih zapletov beležijo pri Vektorskih cepivih -10 oseb na milijon cepljenih, medtem, ko se pojavnost resnih neželenih zapletov na mRNA cepiva pojavljajo pri 1 osebi na 5 milijonov cepljenih oseb.
Glede na zadnji dogodek – smrti ženske, ki bi lahko bil povezan s cepljenjem pa bo stroka iz previdnosti  začasno zaustavila cepljenje z Vektorskim cepivom Janssen.
Srčno žilnim bolnikom pa profesor Blinc predlaga cepljenje z mRNA cepivi, tudi z tretjim odmerkom, če je po zadnji dani dozi poteklo več kot 6 mesecev.

Svetovni dan srca nas letos poziva  k obljubam, ki jih bomo izpolnili v dobro zdravja našega srca in zdravja srca naših najbližjih ter vseh, ki jim lahko pomagamo. 

Pripravila: Lilijana Žerdoner

srce02

srce02

0.0
Zadnja posodobitev: ponedeljek 04 oktober 2021 07:40
Sorodne Novice: Vabljeni na predavanje s temo: Najpogostejše kožne in nohtne bolezni pri bolnikih z boleznimi srca
srce

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Se želite vključiti v Šaleški koronarni klub in postati naš član?

Dodatne informacije lahko dobite tudi v času uradnih ur
v prostorih Mestne četrti Desni breg na Kersnikovi cesti 1 v Velenju (stolpnica ABANKE)
in sicer VSAK PRVI IN TRETJI TOREK V MESECU od 9. do 11.ure

  Izpolni pristopno izjavo


Šaleški koronarni klub Velenje
Vodnikova cesta 1
SI-3320 Velenje, Slovenija
070 745 835
MOVelenje
Program dela ŠKK Velenje v letu 2020 delno financira Mestna občina Velenje.

maps